sobota, 18 stycznia 2014

Patyczak indyjski (Carausius morosus)

Gatunek pochodzący z Indii, który pierwszy raz pojawił w hodowli XIX w Wielkiej Brytanii.
Patyczak jest polecany początkującym hodowcom.
Dorasta do 7-10cm. Samiczki rozmnażają się wyłącznie przez partenogenezę
(samiczka znosi jajeczka z których się wykluwają wyłącznie samiczki), samce nie występują.

Pożywienie: najlepiej sprawdzają się w hodowli liście maliną i jeżyny, ale można też próbować podawać liście lipy, truskawki, porzeczki, różanecznika, ligustru, róży, drzew owocowych, głogu, dębu, buku, morwy, leszczyny, kasztanowca, liście pietruszki, trzykrotki, bluszczu pospolitego oraz tymczasowo sałatę (niepryskaną środkami owadobójczymi).

Terrarium/Akwarium hodowlane:
przyjmuje się, że powinno być 2-3 razy wyższe niż największy osobnik w zbiorniku.
Przyzwoite wymiary zbiornika dla tego gatunku powinny wynosić ok. 30cm wysokości, oraz ok. 20cm szerokości- zależnie od ilości trzymanych owadów.

Wilgotność:
powinna stanowić ok. 70-80% żeby owady mogły swobodnie funkcjonować i przeprowadzać wylinki, oraz żeby zwiększyć procent wyklutych młodych w zbiorniku hodowlanym. Taką wilgotność możemy zapewnić dzięki codziennym lub co drugi dzień zraszaniom całości lub części terrarium letnią wodą.

Temperatura:
powinna stanowić ok. 20-25 stopni Celsjusza. Owady mogą ewentualnie wytrzymać krótkotrwałe spadki temperatury do 16-17 stopni Celsjusza. Nie wolno też doprowadzić do przegrzania zbiornika.

Hodowla:
młode klują się po ok. 3-4 miesiącach. Po wykluciu potrzebują ok. 4-5 miesięcy, żeby przejść wylinkę imagialną. Ten okres zawsze może się wydłużyć w chłodniejszych zbiornikach hodowlanych. W dobrych warunkach osobnik dorosły dożywa do 6 miesięcy.


Opis składa się z własnych doświadczeń i informacji z strony Wikipedia.pl
Patyczak indyjski (źródło: Wikipedia.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz